Závodění je více než jen řízení

 

Racing-forum.cz zde již není k dispozici. Zkuste místo toho racingforum.cz.

PRVNÍ AUTO

Zásluhu na tom, že dnes po celém světě jezdí miliony aut, má mnoho vynálezců a konstruktérů. Průkopníkem, který jako první moderní automobil sestrojil, byl náš soused z Německa, vynálezce Karl Benz. Ten úspěšně rozjel první auto v roce 1886, tedy už před téměř jeden a půl stoletím!

ZÁVODĚNÍ

Závody aut jsou tu s námi v podstatě stejně dlouho, jako auta samotná. První se konal v roce 1887 ve Francii a byl dlouhý přibližně 2 km.

První opravdu dlouhý závod se konal hned 9 let poté, co německý vynálezce zkonstruoval první automobil. A nebyla to žádná projížďka, nýbrž pořádná štreka, konkrétně 1178 km na cestě z Paříže do Bordeaux a zpátky.

Pravidelné automobilové závody začaly konat na přelomu 19. a 20. století v USA.

PROČ ZÁVODIT?

Touha překonávat limity je v lidstvu zakořeněná skutečně hluboko. Proč bychom jinak dobývali póly, létali do vesmíru nebo zkoumali, kdo je nejrychlejší? Nejen, že chceme překonat sami sebe a soupeře (často za jakoukoliv cenu), ale také dokázat, čeho jsme jako lidstvo schopni. I proto se závodí a proto je to sport stále tak sledovaný, i když můžou mnozí namítat, že limity už byly překonány, gumy spáleny a je načase se věnovat něčemu jinému. Dokud bude čím jezdit a za volantem budou sedět lidé, bude se závodit. Ostatně, jen málokdo může říct, že když stál na červené vedle jiného auta, alespoň jednou nezkusil sešlápnout plyn až na zem při vidině zelené, aby nejen zatlačil spolujezdce do sedadla, ale také oči pomyslného soupeře.

Našeho článku